Blái Krossur hjálpir børnum í Grønlandi
Næstan ein triðingur av grønlendsku børnunum vaksa upp í familjum við rúsdrekkatrupulleikum og ein triðingur av gentunum eru kynsliga misnýttar, og tískil er stórur tørvur á hjálp.
Nivé Heilmann, barna- og ungdómsráðgevi hjá grønlendska Bláa Krossi, greiðir frá arbeiðinum við at hjálpa børnum og ungum, sum vaksa upp í familju við misnýtslu.
Tú kanst stuðla arbeiðinum her: Landsinnsavnan 2017
Status April 2017
Projekt Nunatsinni Meeqqat Ataatsimoorfiat (Fællesskab for Børn) har spredt sig fra oprindeligt 6 byer, til nu 8 byer, hvoraf de 7 af byerne har deres eget hus.
Arbejdet med de frivillige i byerne er forskelligt, da der i nogle byer er nede på 5 medlemmer i lokalafdelingen og i andre op til 30 medlemmer. Der er et fåtal af medlemmerne der overskuddet og energien til at arbejde med børn og unge, hvorfor det i nogle byer har været en udfordring at få aktiviteterne op og køre. I nogle byer er vi nødt til at søge efter flere frivillige til aktiviteterne. Samarbejde med frikirker, kirke, det offentlige og virksomheder er essentielt for at få noget ordentligt op og køre til gavn for børn og unge.
Der har været et fantastisk fokus på Blå Kors arbejde for børn og unge i Grønland, hvilket har resulteret i flere møder med Naalakkersuisut for hhv. Sundhed og Sociale anliggender, Familie, Ligestilling og Jusitsvæsen, samt Kronprinsesse Mary og ledelsen i Maryfonden. Dertil landsindsamling på Færøerne i både 2016 og 2017. Y’s mens mand på projektet er booket til oplæg om projektet langt ind i 2018.
I Inatsisartut den 24. april 2017 blev Blå Kors’ arbejde nævnt under punktet Misbrug og der blev opfordret til endnu tættere samarbejde med Blå Kors. Pt. er der et velfungerende samarbejde i gang i Aasiaat, og et nyt på vej i Sisimiut. Det er et fordelagtigt samarbejde for alle parter, og det kommer børn og unge til gode.
Uummannaq
Uummannaq er en lille forening med kun 5 aktive medlemmer, hvilket organisatorisk er en udfordring i forhold til opstart af aktiviteter. Der er dog en velvilje, det kræver dog en del hjælp i opstartsfasen, samt et tæt samarbejde med kommunens institutioner og byens i forvejen aktive foreninger. Der er mange børn i Uummannaq, hvorfor det vil give mening at lægge et godt stykke arbejde i at få startet aktiviteterne op.
Første rejse til byen har været for at etablere kontakter og netværk i byen til det fortsatte arbejde. Lokalafdelingen har til opgave at finde ud af hvornår det passer dem bedst med en egentlig opstart for aktiviteter, hvorefter projektkontoret vil planlægge rejse til byen.
Ilulissat
Ilulissat har været plaget af problemer med indbrud og manglede lokaler til de aktiviter de gerne vil afholde. Det har været svært at få aktiviteter i gang og brandtilsynet har ladet vente på sig i forhold til hvor mange personer der må være i huset.
Ligeledes har frikirken ladet vente på sig i forhold til samarbejde om eftermiddagsaktiviteter. Der er en udfordring i forhold til hvem der skal betale for vand til huset (der er vandtank) og strøm, ligeledes har de ladet vente på sig i forhold til hvornår de kan opstarte med aktiviterne.
Målgruppen for de planlagte aktiviter (hjemmegående med småbørn) viste sig ikke passe til de behov der er, hvorfor man er nødt til at sadle om til de større børn.
Aasiaat
I Aasiaat er Blå Kors projektet indgået i et samarbejde med Departement for Sundhed og Qaasuitsup Kommunea omkring et efterværn for familier med småbørn der har været i misbrugsbehandling. Det fungerer således at Blå Kors’ deltidmedarbejder står for at facilitere legestue og fællesspisning. Maden bliver lavet i fællesskab med familierne på skift, alle hjælpes ad med at gøre klar, dække bord og rydde af efterfølgende. Der er oprindeligt koblet 13 familier på projektet, dog er det kun én familie der dukker op hver gang. Fra kommunens side ønsker man at øge målgruppen, da kommunen godt og vel har 40 sårbare familier. Aktiviteterne foregår skiftevis i Blå Kors’ hus og i familiecenteret.
Blå Kors stiller med en deltidsansat og et par frivillige til opgaven, kommunen stiller med en fagperson fra den sociale forvaltning og sundhedsvæsnet stiller med fagpersonale til rådgivning.
Det er planen at invitere eks. en bankrådgiver med til legestue for at fortælle om budgetplanlægning og lignende aktiviteter, for at opmuntre og hjælpe familierne til at få overblikket over deres hverdag.
Qasigiannguit
I Qasigiannguit er Blå Kors huset et gammelt og lettere forfaldent hus, det er dyrt at opvarme om vinteren. Det er forsøgt at finde en kirke der har lyst til at støtte huset fast, således at man kan hjælpe med at dække udgifterne. Dette er ikke lykkedes endnu.
Indtil en løsning er der indgået et samarbejde med Familiecenteret om at Blå Kors kan stå for aktiviteter i huset. Dette er en attraktiv løsning, da Familiecenteret har gode faciliteter til børne- og ungeaktiviteter. Ligeledes kan det inspirere de Blå Kors lokalafdelinger der ikke har et hus, til at indgå et samarbejde på samme måde. Det er en god løsning for begge parter.
Sisimiut
Desværre løb tiden fra os, og de der skulle bygge handicaprampen havde ikke tid til at bygge den I 2016. Bestyrelses i Sisimiut har derfor ønsket at vi udsætter byggeriet til 2017. Der er nu uklarhed over hvornår projektet sættes i gang. Y’s men har lavet en aftale omkring bygningen af dette, og det skal nu fastsættes hvornår i 2017 vi kan gå i gang.
Det er desværre ikke lykkedes at stable et samarbejde på benene med NanuBørn der har aktiviteter i byen. Ligesom at det ikke lykkedes bestyrelsen og de aktive medlemmer at stable de faste aktiviteter for handicapede børn og unge på benene. Det har været svært at finde frivillige, det har været ét medlem af bestyrelsen der har været primus motor for arbejdet, ved siden af sit faste arbejde har det været svært for personen at få det til at fungere.
Departementet for Sundhed har kontaktet Blå Kors projektkontor for et samarbejde med Blå Kors i Sisimiut, det er derfor i støbeskeen at et lignende samarbejde som Aasiaat skal søsættes i Sisimiut.
Maniitsoq
Maniitsoq er velfungerende med aktiviter, der er en fast gruppe af meget aktive medlemmer der gør en forskel for de børn og unge der kommer i huset hver weekend.
Der har været velbesøgt af både børn og forældre. Der er flere der har udtrykt at det er tiltrængt og at de ønsker at benytte sig af tilbuddet. De frivillige i huset har haft kontakt med børn der netop er i farezonen pga. fraværende forældre. Desværre har det været svært at bygge noget fast op, ensige samle nok informationer om de pågældende børn til en indberetning.
Nuuk
Nuuk har rigtig fine aktiviteter i gang, det er de samme der løfter en stor opgave, men de har formået at skabe nogle gode aktiviter to gange ugentligt.
Der er flere institutioner i Nuuk der ønsker samarbejde, spørgsmålet er at finde nok frivillige fra Blå Kors, samt finde et fælles ståsted.
En af dem der ønsker et samarbejde er den kommunale institution Piorsaavik, der er et værksted målrettet unge utilpassede fra Nuuk. Et par aftener er der åbent værksted i huset, hvor børn og unge kan komme med deres forældre til aktiviteter.
Der er brug for voksne der har roen til at være sammen med de unge familier, og der er brug for at vise de unge rummelighed og tillid til at de kan skifte sti i deres liv. Det har desværre ikke været muligt endnu at etablere et fast samarbejde.
Paamiut
Har hele tiden haft en god aktivitet for børn i Paamiut, med både fast bibeltime og aktiviter i form af leg og sommerlejr.
To gange ugentligt er der aktiviteter for børnene. Der kommer ikke så mange unge, dertil vil det være dejligt at udvide aktiviteterne, så man de unge kan blive i huset i skiftet fra barn til ung og nyde godt af den tryghed der er at være med i Blå Kors.
Nivé takkar fyri stuðulin úr Føroyum
Nivé Heilmann
Børne- og Ungekonsulent
Blå Kors Grønland-Danmark